FILM
Druhé svitanie
  • Share :
STORY
image movie

Brodenie ľadovej rieky The American River na 78. míli je zabezpečené vodiacim lanom.

Deväť rokov čakal na splnenie svojho sna, aby za jeden deň pochopil, že získal omnoho viac.

Na legendárnu bežeckú stomíľovku Western States Endurance Run spomedzi tisícok záujemcov z celého sveta vylosujú každoročne len 267 bežcov. Martin čaká na svoj šťastný los dlhých 9 rokov. V decembri 2023 je v osudí takmer 9.400 mien a medzi nimi opäť Martin Urbaník. Lístky s menami ťahá legenda, päťnásobný víťaz WSER, Tim Twietmeyer. Na 48. lístku je meno Martin Urbaník. A tak sa Martin stáva tretím Slovákom v histórii WSER. Jeho dlhoročný sen sa stáva skutočnosťou. 29. júna 2024 pred svitaním stojí na štarte v Olympic Valley a čaká ho 100 míľ z vrcholov hôr Sierra Nevada až na dno horúcich kaňonov pred cieľom v Auburn City. Dokáže sa do cieľa dostať pred druhým svitaním, aby si splnil svoj druhý sen – dobehnúť v magickom limite 24 hodín?

WSER 100 (Western States Endurance Run 100) je legendárna stomíľovka, ktorá sa organizuje už viac ako 50 rokov v Auburn (Kalifornia). Trasa nadväzuje na historickú pôvodnú cestu, ktorú využívali baníci v 50. rokoch 19. storočia a je lemovaná kaňonmi a ľadovo studenou riekou. Na pretekárov čaká viac ako 5 000 metrové stúpanie a takmer 7 000 m klesania. Väčšina trasy je prístupná len peši alebo vrtuľníkom. Účasť v pretekoch je striktne limitovaná na 267 bežcov a každoročne sa losuje spomedzi veľkého množstva záujemcov z celého sveta.

Slovenská premiéra

Film si v slovenskej kino-premiére môžete pozrieť na Festivale dobrodružných filmov HORYZONTY v Trenčíne v sobotu 9. novembra 2024 vo večernom bloku o 19:00 hod. Po filme sa uskutoční beseda s hlavným protagonistom Martinom Urbaníkom.

CAST & CREW
  • produkcia
    BENDIK FILMS/ direct AdWise/
  • námet a scenár
    Viliam BENDÍK/
  • hudba
    BENEATH THE MOUTAIN/ CARDINAL SONGS/ Patrick LEMIEUX/ SWIRLLING SHIP/ Bobby QUICK/ THE PARNELLS/
  • strih
    Viliam BENDÍK/
  • kamera
    Viliam BENDÍK/ Viktor ŠPALEK/
  • réžia
    Viliam BENDÍK/
  • účinkujú
    Martin URBANÍK/ Gordy AINSLEIGH/ Tim TWIETMEYER/ Sally McRAE/ Jakub URBANÍK/ Pavel URBANÍK/ Viktor ŠPALEK/ Majo SRNÍK/