Učím sa od najlepších – Seb Montaz Workshop
  • 30
  • 04
Workshop Seb Montaz Chamonix

Nakrúcanie dokumentu v horskom teréne je samo o sebe veľmi náročnou činnosťou. O to viac, ak hrdinovia filmu nie sú herci, ale skutoční ľudia. A ešte horšie – ultrabežci.

Počas môjho prvého filmového projektu 12CH Vysoké Tatry Trail som nabehal vo Vysokých Tatrách takmer 50 km s prevýšením 2.700 m+. Okrem podpory Martina a Tomiho (ultrabežcov na trase) som sa snažil zachytiť čo najviac okamihov na “kameru”, aby som mal dostatočný základ pre vznikajúci film. Ako “kamera” mi vtedy poslúžilo niekoľko nečakaných zariadení – telefón Nokia 930, GoPro 3 a malý odolný foťák Nikon CoolPix.

Už vtedy som pochopil, že po horách sa nedá za ultrabežcami behať s ťažkou kameramanskou výbavou, objemnými DSLR, navyše s veľkým stabilizátorom. A tak som si povedal, že chcem o tom vedieť viac. A vybral som si toho najpovolanejšieho.

Workshop so Sebom Montazom – Chamonix

Popri realizácii filmu 12CH Vysoké Tatry Trail som si odskočil v júni 2016 do mekky zimných športov – Chamonix. Na pomedzí Francúzska, Talianska a Švajčiarska som absolvoval priamo pod najvyšším alpským vrcholom vynikajúci workshop s jedným z najlepších svetových horských filmárov – Sebastienom Montazom. Na workshop pricestovali z celého sveta lídri digitálneho obsahu najväčších športových značiek ako Salomon, Decathlon alebo Athlete 20, profesionálni športovci a dvorní účinkujúci v Sebových filmoch (Tony Lamiche, Vivian Bruchez, David Elvira, a iní) a niekoľko fotografov a filmárov.

Počas dvoch dní sme sa v tejto minimalistickej zostave venovali najprv prezentácii obsahu na sociálnych sieťach. Skúsenosti všetkých zúčastnených s obsahom na YouTube, Facebooku alebo Instagrame boli veľmi zaujímavé. Seb Montaz sa s nami podelil o detailné čísla, ktoré dosiahol jednotlivými postami a kampaňami, tipmi ako zaujať cieľovku a najmä tým najdôležitejším – ako sa pri tom všetkom v horách nezabiť… 🙂

Práca s kamerou v teréne

Najzaujímavejšou a najviac inšpiratívnou časťou kurzu bolo nakrúcanie v teréne. Vynikajúca demonštrácia techniky, vynaliezavosti a precíznej práce s obrazom na najzapeklitejších miestach v teréne. Mnoho vecí si vyrába Seb Montaz sám, vylepšuje dostupnú techniku a vymýšľa, ako to zrealizovať za pochodu v situáciách, kedy nemôžete “herca” zastaviť a záber zopakovať.

Top inováciou je pre mňa používanie obyčajnej rybárskej udice pre plynulé pohyblivé zábery v ťažko dostupnom teréne:

Zaujímavým oživením práce s kamerou je aj pohyblivé 360 stupňové video á la Matrix. Vykľula sa z neho najväčšia zábava dňa pre všetkých účastníkov workshopu. Na internete nájdete mnoho zaujímavých záberov natočených práve týmto Sebovým zlepšovákom:

Stabilizácia obrazu a kvalitný zvuk

Dve najdôležitejšie zložky práce v teréne sú zároveň tou najväčšou výzvou. Dnes už je na trhu veľa dostupných stabilizátorov určených pre mobily, akčné kamery, ale aj pre väčšie zariadenia typu DSLR. Pri nakrúcaní ultrabehu v horách jednoznačne uprednostňujem akčné kamery a mobil. Najmä na miestach, kam musíte dobehnúť a nie sú dostupné autom. Behať s plným batohom ťažkej techniky skrátka nie je možné… Najväčší kus techniky v bežeckom batohu je zvyčajne “mirrorless” fotoaparát, ktorý umožňuje prácu s podstatne väčšou hĺbkou ostrosti ako mobil. Samozrejme, od profi techniky to má stále ďaleko, ale na to jednoducho nie je v zablatených kopcoch čas ani priestor.

V čase workshopu Seb Montaz začínal testovať aj nový inovatívny prístup k stabilizácii – digitálnu stabilizáciu z dielne firmy SteadXP v spojení s výkonným softwarom. Jednoduché a minimalistické riešenie v teréne však vyžaduje lepšie kamery (4K), viac miesta na kartách a diskoch, a dostatočne výkonný počítač pre kalibráciu obrazu.

Zvuk je osobitná kapitola, ktorej musíte venovať minimálne (ak nie viac) toľko času a úsilia, ako samotným obrázkom. Výber správnych a zároveň miniatúrnych mikrofónov, záznamové zariadenie do vrecka a k tomu všetkému úsporný rig (držiak), ktorým si pri najbližšej príležitosti nevypichnete oko, keď sa budete snažiť sledovať bežca unikajúceho za obrovský balvan v strmom sutinovom teréne.

Aplikácia v praxi

Skúsenosti najlepších vás dokážu významne posúvať vpred. Peniaze za seminár s jedným z najlepších svetových tvorcov sú maličkosťou v porovnaní s praktickými návodmi, ktoré dostanete ako na podnose. Na Sebovi je mimoriadne sympatické, že neváha ani minútu zdieľať čokoľvek, čo sa za dlhé roky sám naučil. Celý sektor sa takto dokáže posúvať vpred a to je úžasné.

Všetky rady a vedomosti zo seminára v Alpách som naplno využil pri nakrúcaní filmu Kroky na hrane, Značkár, ale aj pri ďalších projektoch, nielen s bežeckým príbehom. S pomocou Sebových rád som dokázal vyriešiť mnoho technických a logistických otázok, na ktoré by som dlho hľadal odpovede sám.

More News
Značkár a STEFANIK TRAIL 144
  • 7 Jun 2018
  • 0
Fáborky a reflexky sú na svojich miestach. Bežte svoj príbeh!
  • 9 Nov 2015
  • 0
Posledný októbrový deň sa vo Vysokých Tatrách udialo nenápadné, ale o to zaujímavejšie ultrabežecké podujatie. Jeden rok prípravy. Jeden deň plný zážitkov. Bol som pri...
Auschwitz-Birkenau
  • 1 May 2017
  • 0
Po roku príprav sme 19. apríla 2017 v zložení 6 bežcov a 18 členov realizačného tímu odštartovali náš príbeh. Kroky na hrane – projekt, ktorý nás...